• +4 0752 245 032 / +4 0258 818 026
 • office@cosdefum.ro
 • Luni - Vineri: 08.30 - 16.30

1. Scopul acestei campanii este de-a reaminti ca UN COS DE FUM este MAI ECONOMIC, MAI EFICIENT si MAI FRUMOS daca este MONTAT IN MOMENTUL CONSTRUCTIEI CLADIRII!

In propriul camin, multi au dorinta de a beneficia de confortul termic si estetic pe care il dau un semineu sau o soba. Poate aparea si necesitatea de a instala o soba cu functionare pe peleti, o centrala pe lemne sau un alt aparat in vederea integrarii sau inlocuirii altor surse de caldura.

Aceste exigente, care se manifesta deseori dupa terminarea constructiei, comporta folosirea obligatorie a unui cos de fum. Reiese imediat importanta de a prevedea cosul de fum din momentul proiectarii cladirii. Daca acesta trebuie amplasat ulterior, solutiile posibile sunt improvizate, inestetice si costisitoare.

Amplasarea cosului aproape de coama este un lucru foarte simplu de facut in momentul constructiei cladirii si rezultatul estetic este placut. Unul amplasat ulterior langa streasina prezinta probleme tehnice la montaj si exploatare precum si o estetica necorespunzatoare. Motivul principal este ca terminalul cosului trebuie sa ajunga la nivelul coamei, in afara zonei de refulare unde tirajul este ingradit. Prevederea cosului din constructie ofera posibilitatea instalarii unui aparat intr-un moment ulterior, fara probleme.

Folosind din constructie Cosul de Fum Ceramic Schiedel, cel mai competitiv cos certificat CE, imobilizarea financiara este redusa, iar cresterea valorii imobilului este considerabila, intrucat scuteste beneficiarii de preocuparile si de riscurile conexe improvizatiilor.

In plus, valoare estetica a terminalelor Schiedel nu este deloc de neglijat.
2. INSTALAREA COSULUI DE FUM - DEZAVANTAJELE INSTALARII ULTERIOARE

Este intotdeauna preferabila instalarea cosurilor de fum atata timp cat casa este inca la rosu, fara sa fie aplicate deja finisajele sau accesoriile diverse.

Motivul principal consta in problemele pe care le ridica instalarea ulterioara terminarii constructiei:

 • Este mai greu sa fie prevazut un traseu corespunzator a racordului intre consumator si cos; acesta rezulta deseori prea lung si/sau cu prea multe coturi cu unghiul strans: toate aceste lucruri ingradesc evacuarea corespunzatoare, maresc probabilitatea de scapari de fum in interior si cer operatiuni de intretinere mai frecvente si anevoioase;
 • Trebuie sa fie strapunsi pereti deja finisati si streasina acoperisului, ceea ce este costisitor si cere adaptari si reparatii deseori inestetice;
 • Piesa terminala a cosului trebuie sa ajunga la o inaltime suficienta pentru a evita refulari in cos din cauza vantului; acest lucru cere inaltarea cosului aproximativ la nivelul coamei, ceea ce poate fi facut doar prin folosirea unei schele sau unei nacele, amandoua foarte costisitoare, mai ales odata ce s-a terminat santierul.

Deseori, singura posibilitate de-a rezolva problema evacuarii gazelor arse dupa terminarea cladirii este de-a folosi un cos metalic amplasat pe exterior.

Tubulaturile improvizate, sau din materiale diferite fata de cele admise, odata prezinta probleme de durata dar, mai ales, pot cauza scapari sau alte inconveniente care pot pune in pericol siguranta persoanelor si bunurilor.

Cosurile metalice certificate sunt cele din otel inox cu perete dublu si izolatia, cu interiorul din otel AISI 316L si sunt pe departe cele mai costisitoare dintre materialele posibile pentru evacuarea gazelor arse. In plus, efectul lor estetic se potriveste putin sau deloc cu stilul caselor obisnuite, ceea ce recomanda acoperirea lor ulterioara.

Un cos de fum rezulta MAI ECONOMIC, MAI EFICIENT SI MAI ESTETIC daca este montat in momentul constructiei cladirii.

Singurul efort cerut pentru a obtine aceste beneficii este de-a contacta in timp util specialistul de incalzire/seminee pentru a stabili preventiv dimensiunea si pozitia cosului.
3. INSTALAREA COSULUI DE FUM - COSUL DE FUM SI ACOPERISUL

Cel mai potrivit moment pentru a monta cosul de fum este concomitent cu montarea acoperisului.

Astfel, se poate rezolva in modul cel mai corect strapungerea acoperisului care este executata de acelasi specialist care monteaza acoperisul respectiv. Spre exemplu, unii furnizori de materiale, mai ales in cazul tiglei metalice, nu recunosc garantia la elementele furnizate de ei daca acestea sunt modificate de operatori ne-autorizati de ei.

Acesti specialisti stiu cel mai bine sa rezolve imbinarea cosului cu tigla in scopul evitarii infiltrarilor din ploaie. In plus, echipamentele prezente pe santier (schele s.a.m.d.) in aceasta faza s-ar putea sa nu mai fie disponibile mai tarziu pentru a monta cosul. Din acest motiv, se vad cosuri ridicate cu mult mai jos fata de nivelul coamei, ceea ce constituie un grav pericol de refulare a fumului in incapere.
O mica neglijenta in momentul constructiei duce la probleme simtitoare pe toata durata exploatarii!

Singurul efort cerut pentru a evita aceste probleme este de a contacta in timp util specialistul de incalzire/seminee pentru a stabili preventiv dimensiunea si pozitia cosului.
4. INSTALAREA COSULUI DE FUM - CONTACTATI DIN TIMP SPECIALISTUL DE TERMICE!

Prevederea cosului de fum din constructie ofera posibilitatea instalarii unui aparat intr-un moment ulterior, fara probleme.

Singurul efort cerut pentru a evita aceste probleme este de a contacta in timp util specialistul de incalzire/seminee pentru a stabili preventiv dimensiunea si pozitia acestuia. Interventiile ulterioare nu pot fi facute fara improvizatii, ceea ce dauneaza exploatarii corecte a cosului (si, de consecinta, a intregii instalatii de ardere) pe intreaga durata de functionare.

Neglijenta in momentul constructiei duce la probleme simtitoare pe toata durata exploatarii!

O dimensionare necorespunzatoare a cosului de fum, precum si un traseu al gazelor arse cu prea multe devieri si portiuni inclinate duce la o evacuare incorecta, ceea ce are efecte negative asupra eficientei aparatului de ardere, reducand randamentul si siguranta lui.

Specialistul de instalatii termice sau de seminee/sobe este persoana cu competenta necesara pentru a stabili corect datele cerute: sectiunea utila si traseul optim!
O campanie sustinuta de

Cos de fum complet Cos de fum complet


 • Telefon:
  +4 0752 245 032
  +4 0258 818 026

 • Str. Regimentul V Vanatori 200
  Alba Iulia, Jud. Alba

© cosdefum.ro 2018 Cosuri de fum ceramice | Seminee, sobe si accesorii | Cookies | Politica de Confidentialitate